بودجه چیست ؟
بودجه چیست ؟ یکی از واژه هایی که معمولا همه ما بارها آن را شنیده ایم و حتی از آن استفاده می کنیم، بودجه است. در صورتی که تعریف دقیقی در مورد آن نمی دانیم. برای بودجه تعاریف مختلفی وجود دارد که توسط اشخاص، و دولت ها مطرح و تعریف می شود. به طور کلی می توان گفت بودجه یکی از شاخص های اقتصاد خرد است که در جوامع بزرگ و کوچک مختلف از این تعریف برای تعیین میزان هزینه ها و درآمد از آن استفاده می شود. به طور دقیق تر می توان گفت که بودجه برای یک شخص، یک خانواده، گروه و یا افراد جامعه وجود دارد و تعیین می شود که دولت آن را مشخص و تصویب می کند. برای تعریف بودجه، تعاریف و دسته بندی های مختلفی وجود دارد که برای یادگیری آن برای عموم مردم و به ویژه برای فعالان اقتصادی لازم و ضروری است. در این مقاله همراه ما باشید تا با مفاهیم مختلف بودجه آشنا شوید.
کاربرد کامپیوتر ارائه دهنده انواع نرم افزارهای حسابداری،بازرگانی و…..
بودجه دولت چیست ؟
یکی از زیر مجموعه اصلی بودجه، تعریف بودجه دولت است. بودجه دولت(Government Budget) به برنامه ریزی مالی دولت برای یک سال اشاره دارد که از پیش از شروع سال جدید تهیه و پیش بینی می شود. در واقع برای تعیین بودجه دولت، درآمدها، منابع تامین اعتبار و هزینه کامل یادداشت و مشخص می شود. بر همین اساس بودجه دولت به طور کلی به سه دسته اصلی بودجه عمومی دولت، بودجه شرکت های دولتی و بودجه موسساتی تقسیم می شود.
جدول بودجه چیست ؟
همان طور که در پاراگراف بالاتر اشاره شد، یکی از زیر مجموعه های اصلی بودجه دولت، تعیین و تخمین هزینه ها است. به همین منظور شرکت ها، موسسات مالی و غیر مالی مختلف و … باید هزینه ها و درآمد را یادداشت کنند. به همین منظور از جدول بودجه استفاده می شود. در واقع جدول بودجه، جدولی است که دولت یا هر نهاد دیگری درآمد و هزینه های خود را در آن یادداشت می کند. در واقع هدف از این کار به دست آوردن بودجه و هزینه ها و درآمدهای احتمالی نسبت به عملیات های مالی سال آینده انجام می شود.
مفهوم متمم بودجه چیست ؟
دولت هر کشوری بدیهی است که به طور کلی دارای چند سبد بودجه هزینه ای و چند سبد درآمدی است. این سبدها به طور کلی به منظور بررسی و برآورد وضعیت عملکرد دولت مجموع درآمدهای آن بررسی و تجزیه و تحلیل می شود. بنابراین می توان گفت در صورتی که زمانی درآمد یک سبد افزایش پیدا کند، دیگر نیازی نیست متمم بودجه انجام شود. چون در سبد دیگر یک درآمد کاهش یافته است. در واقع می توان گفت منظور از متمم بودجه جبران هزینه ها از طریق افزایش درآمد یا کاهش هزینه ها به دلیل کاهش درآمد است.
سیستم کنترل بودجه چیست ؟
همان طور که در پاراگراف های بالاتر اشاره شد، در هر دولت بودجه از طریق بررسی و تحلیل درآمد و هزینه ها تعیین می شود. به همین منظور باید از یک سیستم کنترل بودجه استفاده کرد. در واقع سیستم کنترل بودجه بر اساس ویژگی های محیطی وزارتخانه ها، موسسات، شرکت ها و… طراحی و تدوین می شود. به گونه ای که علاوه بر تامین اهداف مالی و غیر مالی، بتواند شرایط لازم برای رهگیری اعتبارات تامین شده و مدیریت صحیح را فراهم کند.
بودجه بندی چیست ؟
تا این قسمت از مقاله با مفهوم بودجه آشنا شدید. به همین منظور در ادامه این مقاله نیز به معرفی بودجه بندی می پردازیم. هدف از بودجه بندی کردن این است که به وسیله پس انداز کردن و هزینه کردن براساس برآوردهای انجام شده بتوانید به اهداف کوتاه مدت یا بلند مدت خود یا سازمان و مجموعه کاری خود برسید. چرا که هر سازمان یا نهاد دولتی یا خصوصی برای تدوین و تهیه بودجه بندی اهداف مشخص و معینی دارند. به طور کلی هدف از تعیین بودجه بندی دستیابی به موارد زیر است:
- قضاوت در مورد توزیع عادلانه وجوه
- برقراری سیستم پاسخگویی
- کسب مجوز قانونی برای فعالیت های دولت
- راهنمای سیاست های دولت
- ابزاری جهت کنترل قوه مجریه توسط قوه مقننه
برای خرید نرم افزار خزانه داری از وبسایت کاربرد کامپیوتر کلیک کنید
بودجه بندی چه مزایایی دارد ؟
در پاراگراف بالا با مفهوم بودجه چیست ؟ آشنا شدید. پس از این که با روند و هدف از تعیین بودجه بندی آشنا شدید؛ بهتر است که به معرفی و بررسی مزایای بودجه بندی نیز بپردازیم. انجام کلیه مراحل بودجه بندی مزایای مختلفی دارد که به شرح زیر است:
- ضرورت برنامه ریزی هدفمند و دقیق: یکی از بهترین مزایای بودجه بندی این است که مدیریت شرکت و یا هر نهاد دیگری را وادار به برنامه ریزی کردن می کند.
- داشتن معیارهای ارزیابی عملکرد: با تعیین بودجه بندی می توانید برنامه مشخصی را ارائه کنید و چارچوبی منظم برای انجام اهدافتان داشته باشید.
- بهبود هماهنگی و ارتباطات: بودجه بندی باعث ایجاد یا افزایش وحدت و هماهنگی بین تمامی واحدهای سازمان می شود. در نهایت نیز شاهد بهبود ارتباطات و هماهنگیهای واحدهای سازمان خواهید بود.
- بهبود یا افزایش اثر بخشی هدفمند
- برقراری ارتباط شفاف میان منابع، کالا و خدماتی که ارائه می کنید.
- بهبود مدیریت عملکرد سازمانی و ترویج ابزارهای مدیریتی
انواع بودجه
زمان تصویب و اجرای بودجه، باید عواملی مختلفی از جمله انواع بودجه را در نظر داشته باشید تا بتوانید مشخص کنید که کدام سازمان با چه سطحی از فعالیت است؟ در واقع هدف از معرفی و تعریف انواع بودجه این است که با توجه به نوع کسب و کار و سطح فعالیت بودجه را به شرکت اعمال کنند. به طور کلی انواع بودجه به شرح زیر است:
- بودجه جامع
- بودجه عملیاتی و مالی
- بودجه هزینه های سرمایه ای
- بودجه ثابت
- بودجه نقدی
- بودجه رولینگ، پیوسته
- بودجه انعطاف پذیر
فرایند بودجه ریزی به چه صورتی است؟
با توجه به مزایا و ویژگی های ذکر شده در مورد فرایند بودجه سازی می توان گفت که انجام این روش برای کلیه سازمان ها و نهادهای مالی و غیر مالی ضروری و لازم است. بنابراین فرایند بودجه ریزی می توان گفت به شرح زیر است:
- پایه گذاری
- تحلیل منابع مالی یا غیر مالی
- مذاکره کردن به منظور تخمین بودجه
- هماهنگی و بررسی بخش های مختلف
- تصویب نهایی بودجه
- توزیع بودجه تصویب و تعیین شده
خرید نرم افزار اتوماسیون اداری با پشتیبانی رایگان از وبسایت کاربرد کامپیوتر