تفاوت دارایی مشهود و نامشهود در چیست ؟
در این مقاله قصد داریم تا شما را با تفاوت دارایی مشهود و نامشهود آشنا کنیم تا اخر این مقاله با ما همراه باشید. دارایی های مشهود قابل مشاهده هستند و موجودیت عینی دارند. مستهلک شدن دارایی های مشهود و غیر مشهود اصلی ترین تفاوت آنها در یک شرکت یا سازمان است. دارایی های غیر مشهود در واقع موجودیت عینی ندارند و فقط در سیستم محاسبات یک شرکت ظاهر می شوند. دارایی های غیر مشهود با گذشت زمان ارزش خود را از دست نمی دهد و هر چه زمان بگذرد آنها ارزش خود را حفظ می کنند و حتی گاهی ارزش آنها چندین برابر هم می شود. برندهای تجاری جز دارایی های غیر مشهود هستند که روز به روز ارزش آنها دو چندان می شود.
اما دارایی های مشهود با گذشت زمان مستهلک می شوند و ارزش آنها کمتر می شود. حساب و کتاب دارایی های غیر مشهود مانند اموال دیگر و تجهیزات و ماشین آلات داخل سازمان با شرکت است. دارایی های مشهود ماهیت عینی و پولی دارند و می توان آنها را به پول تبدیل کرد اما دارایی های غیر مشهود ماهیت عینی و پولی ندارند مانند حق اختراع و حق چاپ. طول عمر دارایی نامشهود همیشه بیشتر بوده به همین دليل سود و زیان یک سازمان را به بهترین شکل نشان می دهد. گذشت زمان بر این دارایی ها تاثیر مستقیم می گذارد.
کاربرد کامپیوتر ارائه دهنده انواع نرم افزارهای حسابداری با پشتیبانی رایگان
دارایی مشهود چیست ؟
دارایی مشهود همانطور که از نام آن مشخص است دارایی هایی با ماهیت عینی هستند که در یک سازمان یا شرکت به خوبی قابل مشاهده هستند مانند زمین و ساختمان و… این دارایی های بلند مدت با گذشت زمان ارزش پیدا می کنند به همین دلیل داشتن آنها نوعی سرمایه گذاری است که باعث توسعه و پیشرفت کسب و کار می شود. این دارایی ها ثابت هستند و حجم آنها هیچ تغییری نمی کند بلکه فقط ارزش آنها روز به روز بیشتر می شود. عمر این دارایی ها محدود است اما به دلیل ارزش اقتصادی بالایی که دارند سازمان می تواند با فروش آنها به سود خوبی برسد.
در میان این دارایی ها تنها زمین است که عمر بیشتری دارد و استهلاک پذیر نیست. واحدهای تجاری همیشه دارایی های مشهود خود را به عنوان اموالی که دارند گزارش می کنند. این دارایی ها با چشم دیده می شوند و در سیستم حسابداری هر سازمانی هم به خوبی ثبت می گردند. دارایی های مشهود خود دسته بندی های مختلفی دارند هر کدام به نوعی در پیشرفت سازمان نقش دارند. این دارایی ها با گذشت زمان ارزش پیدا می کنند و نگه داشتن آنها هیچ ضرری ندارد.
دسته بندی دارایی مشهود
دارایی های مشهود موجودیت عینی دارند و از نظر محدودیت خود به ۳ دسته مجزا تقسیم می شوند:
-
دارایی های استهلاک پذیر :
این دارایی های مشهود عمر اقتصادی معین و محدودی دارند و زمانی که عمر آنها تمام می شود دیگر موجودیت عینی نخواهند داشت. دارایی های مشهود استهلاک پذیر با گذشت زمان ارزش پیدا می کنند اما طول عمر مشخصی دارند.
-
دارایی های استهلاک ناپذیر :
این دارایی های مشهود از عمر نامحدودی برخوردار هستند و در اثر استفاده تحلیل نمی روند مثل زمین که با گذشت زمان با ارزش می شود و می توان روی آن کارهای مختلفی انجام داد بدون اینکه چیزی از آن کم شود.
-
دارایی های نقصان پذیر :
این دارایی های مشهود زمانی که استخراج می شوند مورد استفاده قرار می گيرند بدین ترتیب تهی می گردند. آنها مواد اولیه برای تولید هستند که در صنایع مورد استفاده قرار می گیرند. این دارایی ها به عنوان ذخایر و معادن در سیستم به ثبت می رسند. ویژگی مهم این دارایی ها عمر طولانی و قابل اندازه گیری بودن آنها است. آنها در روال عادی عملیات ها استفاده می شوند و کاملا ثابت هستند.
اگر بخواهیم از نظر ماهیت دارایی های مشهود را تقسیم بندی کنیم دارای ۳ دسته هستند:
- دارایی هایی که ماهیت فیزیکی دارند.
- دارایی های مشهود عمر محدودی دارند.
- به غیر از زمین سایر دارایی های مشهود مستهلک می شوند.
برای خرید نرم افزار خرید و فروش (بازرگانی) از وبسایت کاربرد کامپیوتر کلیک کنید
دارایی نامشهود چیست ؟
دارایی های نامشهود به راحتی قابل مشاهده نیستند چون موجودیت عینی ندارند مانند حق چاپ. این دارایی ها در بلند مدت ارزش پیدا می کنند و سازمان می تواند به مرور زمان به کمک آنها به سود خوبی دست پیدا کند. این دارایی ها اگر چه ماهیت فیزیکی ندارند اما می توانند در پیشرفت شرکت و سازمان نقش پر رنگی داشته باشند. حقوق و امتیازات ویژه ای در دل این دارایی ها نهفته است که می تواند آینده خوبی را رقم بزند و در دوره های آتی و جاری سودمند باشد.
حق امتیاز، حق تالیف، علائم تجاری، سرقفلی جز دارایی های نامشهود هستند که اگر چه به چشم نمی آیند اما مزایای خوبی دارند. در ترازنامه در قسمت دارایی های نامشهود حساب این دارایی ها نشان داده می شود. این دارایی ها نامحدود هستند و زمانی که به ثبت می رسند شما می توانید به صورت نامحدود از آنها استفاده کنید. جابجایی این دارایی ها آسان بوده و شما می توانید با انتقال مالکیت در هر جایی از آنها استفاده کنید. رمز ارزها هم جز دارایی های نامشهود به شمار می روند که سطح کاربری گسترده ای دارند.
دسته بندی دارایی نامشهود
دارایی های نامشهود ماهیت غیر فیزیکی دارند و خود از نظر ساختار دسته بندی های مختلفی دارند. ثبت اختراع و سرقفلی و برند و علامت تجاری از این دارایی ها است. عمر مفید این دارایی ها تا حدودی زیر 20 سال است و زمانی که این تایم به پایان می رسد عمر دارایی هم تمام می شود. مالکیت این دارایی ها متفاوت بوده و گاهی متعلق به یک دوره خاص است و در برخی مواقع یک دوره زمانی نامحدود را شامل می شود. دارایی های نامشهود اگر چه ماهیت فیزیکی ندارند و قابل مشاهده نیستند اما موفقیت و شکست یک سازمان به آنها بستگی دارد. مثل یک برند تجاری که می تواند در فروش نقش زیادی داشته باشد. دارایی های نامشهود دارای هزینه های مختلفی از جمله ایجاد و نگهداری و احیا هستند که این هزینه ها غیر قابل شناسایی می باشند و زمانی که دارایی مورد استفاده قرار می گیرد هزینه ها هم محاسبه می شوند. در دسته بندی های انجام شده برخی دارایی ها زمانی محدود و برخی دیگر نامحدود دارند.امیدواریم از مطالب این مقاله که در مورد موضوع تفاوت دارایی مشهود و نامشهود بود بهره ی کافی را برده باشید.
خرید نرم افزار دارایی ثابت (اموال) از کاربرد کامپیوتر