کاربرد کامپیوتر تولیدکننده نرم افزار مالی - اداری

حسابداری انبار چیست ؟ | وظیفه ی حسابداری انبار

حسابداری انبار چیست ؟ | وظیفه ی حسابداری انبار

حسابداری انبار چیست ؟

یکی از مهم ترین بخش های هر سازمانی که می تواند تعیین کننده وضعیت مالی آن باشد، انبار آن است. اقلام و موجودی هایی که در انبار وجود دارد، به عنوان بخش عظیمی از دارایی های اصلی یک مجموعه از جمله واحدهای تولیدی، عملیاتی، و بازرگانی محسوب می شود. به همین دلیل حسابداری انبار به عنوان یکی از مهم ترین زیر شاخه های حسابداری و تعیین کننده عامل موفقیت یا شکست یک سازمان محسوب می شود. حسابداری انبار چیست ؟ حسابداری انبار در انگلیسی با نام Store accounting شناخته می شود. حسابداری انبار به کل مجموعه فرایندها و عملیات های حسابداری گفته می شود که تعیین کننده میزان موجودی انبار است. به طور کلی در نهایت چیزی که در حسابداری انبار مشخص می شود، مبلغی از موجودی انبار است. منظور از موجودی انبار بررسی و مشخص کردن دقیق تعداد و مقدار میزان مواد اولیه و موارد دیگر نیست. بلکه در این فرایند کلیه انبار گردانی ها، موارد فروخته شده، باقی مانده و … نیز تعیین می شود. در این مقاله همراه ما باشید تا به طور کامل تر با حسابداری انبار، انواع آن و  هدف از بررسی آن آشنا شوید.

برای خرید انواع نرم افزارهای مالی حسابداری،بازرگانی و…. از وبسایت کاربرد کامپیوتر کلیک کنید

مهم ترین وظیفه در حسابداری انبار چیست ؟

اهمیت رسیدگی به حسابداری انبار به گونه ای است که در پایان هر دوره مالی انجام می شود. در برخی از مجموعه ها دوره مالی 3 ماه، 6 ماهه یا یک ساله است. برای شروع بررسی فرایند حسابداری انبار اولین و مهم ترین اقدام شناسایی و بررسی کردن اسناد است. به همین دلیل باید گفت که اسناد به 4 دسته اصلی زیر تقسیم می شوند:

  • اسناد خرید در حسابداری انبار
  • اسناد انتقالی بین انبار
  • بهای تمام شده سند تولید شده
  • بهای تمام شده کالای صادره

این 4 دسته از اسناد همگی مرتبط با مواد اولیه، کالاهای باقی مانده در انبار، کارهای در حال انجام، و … هستند. به همین دلیل بررسی آن ها می تواند اطلاعات دقیقی در مورد موجودی انبار بدهند.

اهمیت بررسی و تنظیم اسناد خرید:

هزینه هایی که در انبار صرف می شود، باید بر اساس فاکتورهای موجود سند زده شود. علاوه بر این، از جمله مهم ترین وظایف در حسابداری انبار لحاظ کردن اسناد تخفیفات، ارزش افزوده هزینه های انجام شده، و درج دقیق اطلاعات و مشخصات طرف معامله و … است.

تنظیم اسناد مرتبط با انتقال بین انبار

برای انتقال مواد اولیه و کالاها نیز باید حتما اسنادی ثبت شود. در واقع می توان گفت یکی از وظایف مهم دیگر در حسابداری انبار، تعیین قیمت سند حواله انتقالی انبار مبدا است. چون مبلغ این سند باید برابر با بهای سند ورود مواد به انبار مقصد باشد.

تنظیم اسناد بهای تمام شده کالای تولید شده

یکی از مهم ترین مراحل در حسابداری انبار، تنظیم و تهیه اسناد بهای تمام شده برای کالاهای تولید شده است. چون علاوه بر بررسی هزینه مواد مصرفی برای هر محصول باید هزینه های جانبی دیگر، نظیر هزینه حمل و نقل باید با توجه به محصول تهیه شده محاسبه شود.

اطلاع از بهای تمام شده کالای صادره از انبار

یکی از مهم ترین اقدامات در حسابداری انبار، مشخص کردن قیمت نهایی هر کالا است. برای تنظیم قیمت روش می توان روش های زیر را انجام داد:

  • سیستم ارزیابی ادواری موجودی
  • سیستم ارزیابی دائمی موجودی

حسابداری انبار چیست ؟

خرید نرم افزار انبار (کنترل موجودی) از وبسایت کاربرد کامپیوتر

انواع موجودی در انبار

در همه واحدهای اقتصادی، بازرگانی از جمله واحدهای تولیدی یا غیر تولیدی، انواع موجودی انبار به چند دسته مختلف تقسیم می شود. اهمیت این موارد به گونه ای است که باید همه این موارد به صورت تک تک بررسی شود. انواع موجودی در انبار به شرح زیر است:

مواد خام (یا مواد اولیه):

یکی از مهم ترین موجودی ها در واحدهای تولیدی، مواد خام یا اولیه هستند.

مواد و ملزومات مصرفی:

ملزوم مصرفی موادی هستند که به صورت مستقیم در مجموعه ها استفاده نمی شوند. اما به صورت غیر مستقیم در فرایند تولید مورد استفاده قرار می گیرند. برای مثال لوازم التحریر در یک سازمان جزء ملزومات اصلی و مورد نیاز برای واحدهای مختلف برای امور اداری محسوب می شوند.

مواد در جریان تولید:

به موادی که از آن ها در فرایند تولید استفاده می شود. اما هنوز تبدیل به بخش کاملی از یک محصول کامل نشده اند، مواد در جریان تولید می گویند.

کالای ساخته شده:

محصولی که فرایند تولید آن تکمیل شده و می توان آن را به فروش رساند و عرضه کرد.

اجناس خریداری شده:

برخی از اجناس فقط برای فروخته شدن، آماده شده اند. در این محصولات که نه تغییری ایجاد می شود و نه از آن ها در فرایند تولیدات دیگری استفاده می شود، اجناس خریداری شده می گویند.

هدف از حسابداری انبار چیست ؟

همان طور که در پاراگراف اول اشاره شد، حسابداری انبار به عنوان دارایی هر سازمان محسوب می شود. به همین دلیل ارزیابی کردن آن ها در صنایع مختلف اهمیت زیادی دارد. چرا که موجودی انبار مستقیما با سود و مالیات شرکت و کل مجموعه در ارتباط است. مدیران مالی هر قسمت از سازمان و مدیر مالی کل، باید با استفاده از اطلاعات موجودی انبار در مورد کنترل هزینه های نگهداری موجودی، سفارش، تامین کالا در زمان مناسب و جلوگیری از کمبود مواد اولیه تصمیم گیری کنند. به همین دلیل در این جا اهمیت اصلی حسابداری انبار مشخص می شود. در واقع می توان گفت هدف اصلی حسابداری انبار، دستیابی پیدا کردن و به دست آوردن اطلاعات دقیق در مورد موجودی کمی و وضعیت کیفی کالاها و کنترل دارایی موجود در انبار است. علاوه بر این، هدف از حسابداری انبار و بررسی موجودی آن دلایل دیگری نیز دارد که به شرح زیر است:

  • دریافت، نگهداری و توزیع صحیح و سریع کالاها و محصولات مختلف
  • جلوگیری کردن از ضرر و زیان های گسترده واحدهای اقتصادی از طریق کنترل کردن دقیق موجودی انبار و جلوگیری از ازدیاد بیش از حد موجودی
  • کنترل نمودن تعداد موجودی انبار و جلوگیری از صرف هزینه بیش از حد و هدر رفت سرمایه های در گردش در سازمان یا کل مجموعه
  • کاهش دادن و امکان تسهیل عملیات های حسابداری پس از صدور قبض انبار
  • تسهیل در امر پرداخت مبلغ کالا به فروشنده

برای خرید نرم افزار مالی بازرگانی کلیک کنید

نوشته های مرتبط
یک پاسخ بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد.فیلد های مورد نیاز علامت گذاری شده اند *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.