حسابداری تولیدی چیست ؟ و چه کاربردی دارد
حسابداری تولیدی چیست ؟ حسابداری تولیدی یکی از مهم ترین زیر شاخه های اصلی حسابداری است که در مجموعه و واحدهای تولیدی و عملیاتی کاربرد و اهمیت زیادی دارد. اهمیت حسابداری تولیدی به دلیل این است که این مبحث بیشتر حول موضوعات مهمی از جمله میزان تولید کالاهای شرکت، برنامه ریزی تولید، و کلیه مراحل مهم استفاده از مواد اولیه تا چرخه تولید و ساخت کالا باید بررسی شود. در واقع حسابداری تولیدی باید در هر دوره مالی برآورد دقیقی از سیستم تولید را به مدیران مالی ارائه کند. علاوه بر این، حسابداری تولیدی یک پیش بینی دقیق از هزینه های پیشرو، برای تولید یک محصول در یک سازمان را برعهده می گیرد. سپس با استفاده از بررسی دقیق، آمار دقیقی از میزان ریسک پذیری و قیمت منطقی محصول را مشخص می کند. به گونه ای که با استفاده از حسابداری تولیدی و به کمک ثبت های حسابداری صنعتی به راحتی می توان فعالیت مورد نظر را در عرصه تولید آغاز کرد. در صورتی که یک مجموعه تولیدی دارید، باید قبل از شروع فعالیت تولیدات به مقوله مهمی به نام حسابداری تولیدی بپردازید. در این مقاله به طور کامل در مورد اهمیت حسابداری تولیدی و … می پردازیم.
کاربرد کامپیوتر ارائه دهنده انواع نرم افزارهای حسابداری با پشتیبانی رایگان
حسابداری تولیدی چه اهمیتی دارد؟
در هر سازمان و واحد تولیدی و صنعتی روال تولید و عرضه محصولات با سایر مجموعه ها با انواع فعالیت های دیگر تفاوت زیادی دارد. چرا که در یک واحد تولیدی، مدیران تولید قبل از اقدام به شروع تولیدات باید مواد اولیه لازم را خریداری کرده و سپس در خط تولید از آن استفاده کند. در واقع در صورتی که در هر کدام از مراحل خط تولید، خرید مواد اولیه، عرضه و فروش و … اختلالی رخ دهد، ممکن است کل روند مالی شرکت یا مجموعه تولیدی با نقص و اشکال روبرو شود. به همین دلیل می توان گفت اهمیت حسابداری تولیدی در این است که تاثیر زیادی در کاهش هزینه ها، کنترل موجودی و بهبود تصمیم گیری در نحوه قیمت گذاری کالاهای مختلف و … دارد. چرا که در سازمان های تولیدی و کارخانه ها، محصولات نهایی از ترکیب هزینه مواد اولیه، هزینه های مستقیم مانند دستمزدها، هزینه های غیر مستقیم و … به وجود می آید. به همین دلیل تنظیم و تهیه گزارش های مالی در حسابداری تولیدی با توجه به اقلام تشکیل دهنده بهای تمام شده بسیار ضروری و لازم است.
وظایف حسابداری تولیدی چیست ؟
برای پرداختن به هر کدام از وظایف و تهیه گزارش های لازم در مورد حسابداری تولیدی، واحدها و مجموعه های تولیدی یک حسابدار در بخش واحد تولیدی استخدام می کنند. به همین دلیل پرداختن و اهمیت دادن به وظایف حسابداری تولیدی بسیار حائز اهمیت است. محاسبه کردن بهای کالای تمام شده و محصول نهایی تا حدی پیچیده و مهم است که باید برای فعالیت در این زمینه مهارت و تجربه کافی داشت. به همین دلیل می توان گفت از جمله مهم ترین وظایف حسابداری تولیدی به شرح زیر است:
محاسبه کردن بهای تمام شده کالا:
برای تنظیم و محاسبه کردن بهای تمام شده کالا، سه فاکتور مهم وجود دارد که عبارتند از: مواد اولیه، حقوق و دستمزد، سربار. بررسی این سه فاکتور میزان قیمت نهایی یک کالا را مشخص می کند.
ثبت سند حسابداری شرکت تولیدی:
در شرکت های تولیدی خرید مواد اولیه و یا فروش کالا باید روزانه در اسناد مشخص به صورت دقیق ثبت شوند. با تنظیم کردن و ثبت اسناد، می توان صورت مالی را به راحتی تنظیم کرد.
تهیه و تنظیم صورت مالی:
تنظیم صورت های مالی با توجه به وضعیت شرکت به صورت سالانه یا دوره ای انجام می شود. با تنظیم صورت مالی مدیران شرکت و سهام داران تشخیص می دهند که در یک دوره چند ماهه یا یک ساله شرکت توانست به اهداف تعیین شده و مورد نظرش برسد؟
تهیه صورت سود و زیان:
با تهیه صورت سود و زیان حسابدار می تواند گزارشی دقیق از میزان سود دهی در یک دوره را مشخص کند.
تهیه ترازنامه:
با تنظیم کردن ترازنامه نیز می توان اطمینان حاصل کرد که بین بدهی های شرکت و بستانکاری آن به اضافه سرمایه شرکت توازن وجود دارد یا خیر؟
خرید نرم افزار خرید و فروش (بازرگانی) از وبسایت کاربرد کامپیوتر
اصول مهم در حسابداری تولیدی چیست ؟
در هر دسته از انواع حسابداری ها، اصول مهم و اساسی تعریف می شود که توجه به آن زمان پرداختن به وظایف حسابداری تولیدی، اصول مهمی برای آن تعریف می شود. از جمله اصول مهم در حسابداری تولیدی شامل موارد زیر است:
اصل درآمد:
این اصل زمانی مشخص می شود که فروش نهایی کالا صورت می گیرد. با بررسی این اصل میزان درآمد اصلی زمانی مشخص می شود که مشتری کالاهای مورد نظر را خریداری کرده، یا از خدماتی که ارائه می کند، استفاده نماید.
اصل هزینه:
اصل هزینه زمانی بررسی می شود که حسابدار بتواند هزینه های مربوط به تولید را ثبت و گزارش کند. تهیه و تنظیم اصل هزینه زمانی مشخص می کند که هزینه ها در هنگام دریافت کالا یا خدمات پرداخت می شود.
اصل تطبیق:
با استفاده از اصل تطبیق می توان هزینه های تولید و درآمد را با یک دیگر مطابقت داد. سپس هزینه کل و سود حاصله را به درستی تعیین کند. با بررسی این اصل حسابدار تعیین می کند که مدیران مالی در جریان سود و ضرر شرکت قرار گیرند. سپس متناسب با آن تصمیمات لازمی که باعث افزایش منافع شرکت می شود را اجرا کنند.
اصل عینیت:
اصل عینیت بیان می کند که یک حسابدار تولیدی باید از داده های واقعی و قابل اثبات در صورت حساب ها و گزارش ها استفاده کند.
اصل ارزش گذاری:
یک حسابدار با توجه به اصل ارزش گذاری و رقابت های موجود در بازار و هزینه های تولید و ارزش ان را و در نهایت قیمت نهایی یک کالا را مشخص می کنند. توجه به این اصل و در نهایت قیمت گذاری باید به گونه ای انجام شود که شرکت متحمل ضرر و زیان نشود. علاوه بر این، با استفاده از اصل ارزش گذاری می توان به بازار فروش تسلط کافی پیدا کرد. به گونه ای که در نهایت می توان رقبای آن واحد تولیدی را کاهش داد.
برای خرید نرم افزار اتوماسیون اداری کلیک کنید