کدینگ حسابداری چیست ؟
در این مقاله قصد داریم به موضوع (کدینگ حسابداری چیست ؟) بپردازیم با ما تا انتهای مطلب همراه باشید. برای اینکه عملیات حسابداری به صورت کاملا مکانیزه انجام شود کدینگ حسابداری مورد استفاده قرار می گیرد. در این کدینگ حساب ها بر اساس حجم عملیات و نوع آنها تعریف می شوند. هر چه حجم عملیات مالی بیشتر باشد قطعا بالاترین ردیف را در کدینگ به خود اختصاص می دهد. هر عملیاتی در این سیستم دارای کد است و حسابدار به کمک این کد می تواند عملیات حسابداری را به صورت کاملا صحیح و با دقت انجام دهد. ارکان اصلی سیستم حسابداری دارایی ها و بدهی ها و سرمایه است که کاملا ضروری هستند و حسابدار آنها را به اجزای ریزتری تبدیل می کند.
حساب های معین و تفصیلی در سیستم حسابداری همین اجزا هستند که با دقت بالا بررسی می شوند. کدینگ ها به گونه ای طراحی شده اند که مطابق با استانداردهای حسابداری هستند و این اصول را به هیج وجه نقض نمی کنند. کدینگ ها در ابتدا به صورت پیش فرض هستند که حسابدار آنها را بررسی کرده و در صورت بروز مشکل به راحتی آنها را اصلاح می کند. اگر در امور مالیاتی مشکل ایجاد شود قطعا حسابداران با تجربه می توانند به کمک کدینگ ها به راحتی مشکل را برطرف سازند. حساب ها درون برنامه حسابداری به کمک کدینگ ها دسته بندی می شوند.
کاربرد کامپیوتر ارائه دهنده انواع نرم افزار های حسابداری
انواع کدینگ حسابداری چیست ؟
کدینگ ها در سیستم حسابداری نقش اساسی دارند و به کمک آنها می توان تمام حساب ها را به راحتی دسته بندی کرد. در زیر به ۵ کدینگ اصلی در سیستم حسابداری اشاره می کنیم:
-
کدینگ حفظی :
این کدینگ بر اساس حروف اول حساب ها در سیستم ثبت می شوند بدین ترتيب پیدا کردن آنها راحت است. این شیوه کد دهی رایج بوده و پر طرفدار است.
-
کدینگ متوالی :
این کدینگ به صورت پی در پی بوده و پیدا کردن حساب ها با آن راحت تر است. کدینگ های سریالی کاملا پی در پی ثبت می شوند. در این روش اعداد پشت سر هم به حساب اضافه می گردند.
-
کدینگ سلسله مراتبی:
جز پر کاربردترین کدینگ ها بوده که با نظم و دقت زیاد پیش می رود. در این روش هیچ محدودیتی برای حساب ها وجود ندارد.
-
کدینگ توده ای:
کدها در این روش به یک حساب اختصاص دارند و بیشتر برای یک دوره مالی کاربرد دارد و کدینگ های این روش حجم بالایی را به خود اختصاص می دهند.
-
کدینگ وجهی:
کدها و اعداد در این روش به عنوان یک قرارداد استاندارد هستند که به صورت کاملا اصولی مورد استفاده قرار می گیرند. هر عدد در این روش معرف یک حساب خاص است بدین ترتیب حسابدار می تواند به راحتی حساب های مشخص را پیدا کند. در فروشگاه این روش حسابداری بهترین گزینه است.
این مطلب را هم بخوانید: تفاوت دارایی مشهود و نامشهود
اهداف کدینگ در حسابداری
کدینگ با هدف ایجاد نظم و ترتیب در سیستم حسابداری ایجاد شده و توانسته به حسابدار کمک کند که تمام عملیات های حسابداری را به خوبی کنترل کند. کدینگ یک موضوع ویژه و قابل بررسی بوده که سرعت حسابداری را بیشتر می کند. کدینگ در هر کسب و کاری نیاز است و برای شروع سیستم حسابداری توصیه می شود تا شما بتوانید به تمام عملیات های حسابداری دسترسی داشته باشید. اهداف مهم کدینگ در سیستم حسابداری عبارتند از:
- با کدینگ عملیات های مالی استاندارد می شوند و یکپارچه سازی آنها به کمک یک فرمت خاص صورت می گيرد که به راحتی هم در دسترس خواهند بود.
- ثبت رویدادهای مالی توسط کدینگ راحت تر خواهد بود. دقت و سرعت عملیات های حسابداری بیشتر خواهد شد. در این صورت خطای انسانی تا حد زیادی کاهش پیدا می کند.
- با کدینگ می توان گزارشات مالی با جزئیات دقیق و فراوان را تهیه کرد. معاملات مالی در این زمان با سرعت دقت بالایی انجام می شود.
- تحلیل و بررسی های مالی آن هم برای سرمایه گذاری با کدینگ آسان تر بوده و می توان از این طریق میزان دارایی ها را به راحتی مشخص کرد. در این صورت تصمیم گیری در سیستم حسابداری آسان تر خواهد بود.
کاربرد کدینگ در حسابداری چیست؟
کدینگ در سیستم حسابداری دارای کاربردهای گسترده ای بوده و به کمک آن می توان دقت و سرعت حسابداری را بیشتر کرد. برای اینکه حساب های شرکت بهتر و ساده تر شناسایی شوند کدینگ الزامی است. صورت های مالی به کمک کدینگ می توانند به صورت کاملا مجزا ثبت شوند. امور حسابرسی از این طریق سرعت بیشتری پیدا می کند. کالاها و خدماتی که قابلیت نقد شدن را دارند همیشه در راس کدها قرار می گیرند تا بتوان به راحتی آنها را ثبت کرد. پیچیده بودن کددهی بستگی به پیچیدگی نقد شوندگی دارد.
کدینگ در واقع همان فرآیند دسته بندی و مرتب سازی است که بر اساس موضوعات و عنوان ها صورت می گیرد و در تمام سازمان ها و شرکت ها قابل استفاده است. موضوعات مالی توسط کدینگ به صورت کاملا مجزا طبقه بندی می شوند تا حسابدار بتواند هر موضوع خاص را به راحتی پیدا کند. وقتی تعداد حساب و کتاب ها زیاد باشد رویدادهای مالی شرکت ها به جز تبدیل می شود تا بتواند از طریق کدینگ به خوبی کد گذاری شود. حساب های معین و تفصیلی در این روش به خوبی جداسازی می شوند.
نکات مهمی که باید در کدینگ حسابداری مورد توجه قرار گیرد :
آنچه در زمان استفاده از کدینگ در حسابداری باید مورد توجه قرار بگیرد کدگذاری به صورت کاملا دقیق و اصولی است. چون این کار کاملا تخصصی است بهتر است حسابداران آن را انجام دهند تا خطایی ایجاد نشود. کدینگ توانسته مشکلات مالی و حسابداری را از ریشه برطرف کند. طراحی سیستم کدینگ به صورت استاندارد و اصولی اولین نکته ای است که طراح باید به آن توجه کند. در کدینگ باید سر فصل های اصلی و فرعی و همچنین موضوعات مرتبط به آن به درستی و با دقت درج شوند. اگر اطلاعات مربوطه به درستی ثبت شود حسابدار می تواند در هر شرایطی به آنها دسترسی داشته باشد. اولین نکته برای انجام کار تعیین سرگروه ها است و سپس زیر مجموعه های آن تنظیم می شود. حساب هایی که برای اداره دارایی و سازمان امور مالیاتی تنظیم می شوند اهمیت زیادی دارند و نتیجه عملکرد آن ها باید به این سازمان ها ارائه گردد.امیدواریم از مطالب این مقاله (کدینگ حسابداری چیست ؟) بهره ی کافی را برده باشید.
خرید نرم افزار مالی بازرگانی از وبسایت کاربرد کامپیوتر